Rozhovor: Deň kráľa v Holandsku očami sprievodkyne Katky

Rozhovory
21. marca 2024

Na oslavách Dňa kráľa v Holandsku sa sprievodkyňa Katka Bartovičová stala neoddeliteľnou súčasťou. Katka, so svojím poznaním holandskej kultúry a histórie, sprevádza skupiny turistov ulicami Amsterdamu. S  jej zaujímavými príbehmi o holandskej kráľovskej rodine a význame tohto špeciálneho dňa sa návštevníci nielen dozvedajú o bohatej histórii a tradíciách krajiny, ale sú aj súčasťou tejto veľkolepej oslavy.

Koľko rokov pracujete ako sprievodkyňa? Prečo ste sa rozhodli pre túto prácu a aké krajiny ste navštívili?

Ako sprievodkyňa pracujem oficiálne od roku 2015, keď som si urobila kurz sprievodcov a odvtedy som začala sprevádzať pre cestovné kancelárie, prioritne v Bratislave. Neskôr som sa dostala do CK DAKA, pre ktorú sprevádzam doteraz. Mám precestovaných celkom veľa krajín, pretože v rámci svojho voľna míňam všetky svoje peniaze na cestovanie. Minulý rok som sa vybrala do Ugandy a na Kubu. Bola som aj na Malte, na Islande, kde som skoro zmrzla, no ale takisto som navštívila krajiny v Ázii, napríklad Kambodžu. Pre mňa je to top krajina. Milujem ich prírodu, pamiatky, kultúru, ľudí. No a Thajsko, taká ázijská klasika. Ďalej som navštívila aj krajiny, ktoré sú posledné roky viac navštevované ako Azerbajdžan, Arménsko, Gruzínsko, kde majú vynikajúcu kuchyňu, ktorú vrelo odporúčam. Gruzínsko máme aj v CK DAKA, takže tam určite odporúčam nielen kvôli kuchyni, ale aj kvôli samotnej krajine. Nazrela som aj do Karibiku, minulý rok som bola v Mexiku a na Kostarike. Chcela by som ešte navštíviť krajiny Afriky, pretože Uganda ma prekvapila, šokovala a bolo to niečo, čo som ešte predtým nikdy v živote nezažila a nevidela.

V Holandsku ste žili 8 rokov, ako ste sa dostali do Holandska? Prečo práve Holandsko?

Bolo to v roku 2000 alebo v miléniovom období, kedy veľa dievčat odchádzalo do Anglicka, Nemecka a do západných krajín robiť au-pair a ja som si tiež posielala životopis, že by som chcela ísť robiť au-pair. Nakoniec mi prišiel list, pamätám si ako keby to bolo včera, že ďakujeme vám, že ste prejavili záujem o prácu au-pair v Holandsku. Povedala som si, že do Nemecka ísť nemôžem, Anglicko je okukané, mám ako-takú angličtinu, tak pôjdem do Holandska.

Ako to bolo s jazykom a dorozumievaním v Holandsku?

Učila som sa na Slovensku, bola som v prelomovom ročníku, ktorý prechádzal z ruštiny do angličtiny, takže sme mali angličtinu takú, akú sme mali. Keby som v Holandsku povedala, že som sa učila 8 rokov po anglicky, aj som maturovala z angličtiny, tak by to bola naozaj bieda. Na začiatku to bolo dosť ťažké, síce teraz rozprávam plynule po holandsky aj anglicky, ale moja angličtina je skôr hovorová. Viem aj písať po anglicky, aj gramatiku, ale keď som prišla do Holandska, mala som problém s jazykom. Na začiatku som mala 2 a 4-ročné dievčatká, takže oni tiež ešte nerozprávali, tak sme sa učili navzájom. Prvé 3 roky som sa po holandsky neučila, pretože som tam oficiálne išla na 1 rok ako au-pair, ale po štyroch rokoch si hovorím, že asi by som mala niečo s tou holandčinou robiť. Išlo to celkom ľahko, lebo človek to počúval z každej strany. Chodila som k súkromnej učiteľke a spravila som aj štátne skúšky.

Môžete nám povedať viac o histórii a význame Dňa kráľa v Holandsku? Ktorý deň a v akom meste sa koná Deň kráľa?

Deň kráľa v Holandsku je pre Holanďanov najväčší sviatok, ktorý tam majú. Je to oveľa väčší sviatok ako u nás na Slovensku berieme Vianoce alebo Veľkú noc. V súčasnosti pripadá od roku 2015 na 27. apríla, a to z toho dôvodu, že Viliam Alexander, súčasný panovník, sa stal panovníkom v roku 2015, keď jeho matka Beatrix odstúpila, abdikovala, on nastúpil na trón a teda Deň kráľa sa oslavuje počas jeho narodenín. Zaujímavosťou je, že tento sviatok sa oslavoval 30. apríla, napriek tomu, že jeho matka Beatrix nemala vtedy narodeniny, ale v januári. Keďže v januári je počasie v Holandsku pochmúrne, sychravé a daždivé, tak sviatok sa nemohol oslavovať v tomto mesiaci. Jej matka Juliána mala narodeniny 30. apríla, tak sviatok padol na tento dátum. Keďže sa potom stal panovníkom po viac ako 100 rokoch mužský panovník Viliam Alexander, tak tento sviatok sa oslavuje 27. apríla.

Prečo práve oranžová farba je symbolom Holandska, keď ju nemajú ani vo vlajke?

Oranžová farba je symbolom Holandska kvôli kráľovskému rodu Oranje Nassau (Oranžsko-nasavský). Takže vo všetkých obchodoch so suvenírmi budú predávať náhrdelníky, tričká, oranžové parochne, kráľovské koruny, farby, ktorými si urobíte na líce holandskú vlajku, budú tam oranžové spreje, takže ľudia si budú sprejovať vlasy na oranžovo.

Aké sú hlavné tradície spojené s oslavami Dňa kráľa? Ako to vyzerá v uliciach?

Na 3 hlavných kanáloch premávajú loďky, na ktorých sú obrovské párty, je tam barový pult, popíjajú pivo Heineken, hrá hlasná hudba, všetci tancujú, tešia sa a oslavujú. Na veľkých námestiach sú pódiá, kde môžete naživo vidieť známe holandské osobnosti, známych spevákov. Ja som videla prvýkrát naživo DJ Tiësto, rôzne holandské skupiny a vždy tam príde aj spevák Marco Borsato. Tento sviatok je nielen v Amsterdame, ale v celom Holandsku a kráľovská rodina vždy príde do niektorého z miest. Vždy sa ohlásia dopredu, povedia, kde budú, takže je veľká pravdepodobnosť, že bežný človek môže stretnúť túto kráľovskú rodinu. Každý, kto ide v tomto termíne do Holandska, musí mať niečo oranžové na sebe, keď to nebude mať, tak si to tam určite kúpi, lebo davová psychóza bude veľká.

Aké tipy by ste dali ľuďom, ktorí sa chystajú na oslavy Dňa kráľa prvýkrát? Ako osobne vnímate Deň kráľa a jeho atmosféru?

Vnímam to ako niečo neskutočné a niečo pre nás nové. Ako som povedala, určite si zoberte zo Slovenska niečo oranžové. Ja som si kúpila oranžovú mikinu, oranžovú parochňu, oranžové tenisky a mám aj oranžové okuliare. Asi 2 dni pred oslavami som čakala skupinku zo zájazdu na takom vyvýšenom mieste a bola som oblečená v oranžovom. Ľudia si ma začali fotiť, hádzať mi peniaze, pretože si mysleli, že som tam ako socha.

Existuje niečo konkrétne, čo robí Deň kráľa v Holandsku jedinečným v porovnaní s inými národnými sviatkami?

Najmä tá oranžová farba je taká, čo odlišuje túto monarchiu od iných monarchií. Kráľovská rodina chodí medzi ľudí, samozrejme s ochrankou, no viete sa s nimi aj stretnúť.

Holanďania majú taký známy koláč Tompouce, je to niečo podobné ako náš krémeš. Bežne cez rok je vrchná poleva ružová, ale keďže príde Deň kráľa, všetko je oranžové, tak aj táto poleva je v deň kráľa oranžová.

Viete o nejakej zaujímavej historke alebo kurióznej udalosti, ktorá sa stala počas predchádzajúcich osláv Dňa kráľa?

Neviem, či to je nejak kuriózna udalosť, ale pár rokov dozadu sa stalo, že chcel prisťahovalec spáchať atentát na kráľovskú rodinu a autom nabúral do davu. Našťastie sa kráľovskej rodine nič nestalo, nikto tam našťastie tiež nezomrel, ale nejakí ľudia boli zranení. Takže stále sa v Holandsku diskutuje o tom, či stále mať monarchiu alebo prejsť na republiku, ale je tam väčšina ľudí, ktorí chcú, aby zostala monarchia. Povedala by som ľuďom, že netreba byť v panike a strese. Prirovnám to trochu k jarmokom alebo vianočným trhom v Bratislave, keď sa predierate tiež cez dav, len tuto je naozaj veľmi veľa ľudí všade.

Vnímate nejakú zmenu osláv Dňa kráľa počas vášho pôsobenia ako sprievodkyňa v uplynulých rokoch?

Nemenilo sa to, ono je to stále rovnaké. Ja si pamätám, že keď som tam ešte úplne na začiatku prišla, tak som o tom nejak extra nevedela. Takže ja som sa až niekedy poobede dozvedela od rodiny, že prečo som doma a prečo nejdem na oslavy. Akurát to vtedy padlo na víkend a hovorím, že kam by som chodila? Tak sme sa tam tiež boli pozrieť a potom už tie ďalšie roky, čo som tam bola, som bola úplne na každom jednom Dni kráľa. Ale povedala by som, že stále to má takú istú úroveň. Je to naozaj niečo, čo treba vidieť naživo a zažiť tú atmosféru.

Vyberte sa s CK DAKA a Katkou na veľkolepé oslavy Dňa kráľa do Holandska. Spolu zažijete nielen oslavy, ale aj pestrofarebnú a voňavú výstavu kvetov Keukenhof, hlavné námestie Dam a mnoho ďalších pamiatok a múzeí. V cene zájazdu je doprava autobusom, prehliadka so skúsenou sprievodkyňou Katkou a zákonné poistenie. Momentálne prebieha zľava na 3-dňový zájazd do Holandska za 149 €.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín