Rozhovor: Je bezpečné cestovať do Jordánska?

Rozhovory
23. januára 2024

Jordánsko – jedna z najfascinujúcejších a historicky najbohatších krajín na Blízkom východe. Je bezpečné cestovať do Jordánska vzhľadom na situáciu v Izraeli? Dnes nám poskytne odpoveď naša dlhoročná sprievodkyňa Elena Ewiaková a hlbšie sa pozrieme na to, čo robí Jordánsko takou jedinečnou destináciou. Jej znalosti a vášeň pre túto krajinu premenili nejednu cestu pre mnohých cestovateľov na nezabudnuteľný zážitok.

Môžete nám na úvod povedať, čo vás priviedlo k práci sprievodkyne?

Sprevádzať som začala už od študentských čias, viedla ma k tomu viac-menej zvedavosť, keď na našu fakultu, kde sa študovali jazyky, prišli cestovné kancelárie robiť nábor na sprevádzanie zahraničných turistov. Najprv to bolo ešte v bývalom Československu, no a potom asi po dvoch rokoch prišli aj možnosti vycestovať do zahraničia. Naši ľudia chceli spoznávať najprv mestá Viedeň, Rím, Paríž a postupne ďalšie lokality ako Grécko, Turecko, Egypt a západnú Európu.

Ako dlho pracujete ako sprievodkyňa v Jordánsku?

Do Jordánska som sa dostala prvýkrát v roku 2003. Krajina ma dostala hneď, samozrejme tou exotikou, ktorá je úplne odlišná ako v iných krajinách, ktoré som dovtedy mala možnosť navštíviť, potom zaujímavou históriou a miestami, kde sa odohrávali zastavenia Svätej zeme a biblické príbehy.

Ako je to s bezpečnosťou pre turistov v Jordánsku? Mnoho ľudí váha a bojí sa vzhľadom na situáciu v Izraeli.

Pred každým zájazdom, hlavne teraz od útokov 7. októbra na Izraelčanov zo strany Hamasu, sa vždy spojím s kolegami a pýtam sa, aká je tam situácia. Kolegovia ma naozaj ubezpečili, že tak ako aj predtým, všetko je v poriadku, nič sa nedeje, aj keď je to susedná krajina s miestom, kde sa odohráva vojna. Jordánsko a aj jordánsky kráľ sa vždy snažili zachovávať neutrálnu politiku voči vojnovým konfliktom, no aj v súčasnosti ma ubezpečili, že je tam absolútne bezpečne. Pri mojej návšteve v októbri a v novembri tam boli viac posilnené policajné kontroly na cestách v porovnaní s predchádzajúcimi zájazdmi. Nikdy nás neotravovali, nezastavovali, len sme videli viac policajných kontrol. Večer, keď ideme do mesta, tak ideme radšej skupina alebo rodina, ale nikto vás neobťažuje, neotravuje. Takže myslím, že z tohto hľadiska tá krajina je absolútne bezpečná a oni si uvedomujú to, že ako chudobnejšia krajina, ktorá nemá veľké zdroje surovín a nemá rozvinuté poľnohospodárstvo, je veľmi závislá na cestovnom ruchu a turistov si vážia.

Prečo je dobrý nápad vycestovať práve teraz do Jordánska?

V Jordánsku je celoročná turistická sezóna, a hlavne tieto okrajové mesiace, december až marec, sú najlacnejšie. Je tam mierna klíma okolo 15 až 20°C, pri Mŕtvom mori až do 25°C. Je tam menej turistov, pretože hlavná turistická sezóna je od konca marca do začiatku júna, a potom zase od konca septembra až do decembra. Pochopiteľne, keď je to hlavná turistická sezóna, sú aj ceny ubytovania a služieb najvyššie, čiže teraz je tam určite lacnejšie ako v hlavnej turistickej sezóne.

Aké oblečenie alebo doplnky by si nemali cestovatelia zabudnúť zbaliť do batožiny pred cestou, vzhľadom na rešpektovanie kultúry a miestnych zvykov?

Jordánsko je síce z 95 % moslimská krajina, ale vládne tam veľmi tolerantný islam. Mladá generácia, ktorá je vzdelaná a hlási sa k tomu náboženstvu, demonštruje svoj vzťah náboženstvu tým, že dievčatá nosia na hlave šatku hidžáb, a staršia generácia žien nosí abáje, takže sú teda celé zahalené. Málokedy vidíte burku, čo je odev, kde máte len otvor na oči a celé telo je zahalené v čiernom. Nevyžaduje sa prísny dresscode. V mešite, ktorá je jediná v Jordánsku dostupná, sú zabezpečené pre turistov abáje. No pochopiteľne v horúcom období nie je vhodné, aby ľudia behali po uliciach odhalení alebo provokatívne oblečení. Ale keď ste sa pýtali čo si nezabudnúť, tak určite si nezabudnúť zobrať plavky, pretože v programe nášho zájazdu je aj výlet k Mŕtvemu moru. Či je január alebo december, tak v Mŕtvom mori sa vždy dá kúpať, pretože je tam teplota vody vždy o nejakých 5-6 stupňov vyššia ako v okolitej krajine. Netreba zabudnúť na kvalitnú obuv, pretože navštívime skalné mesto Petra. V horúcom období si môžete zobrať aj sandále, ktoré ale využijete len na prechádzkovú turistiku. Ak chcete v rámci celého komplexu vystúpiť vyššie a na zaujímavejšie vyhliadkové objekty, tak tam už sa vyžaduje kvalitná turistická obuv.

Aké nezabudnuteľné zážitky môžu turisti v Jordánsku zažiť?

V našom programe máme zahrnutú prehliadku hlavného mesta Ammán, kam prilietame. V Ammáne si pozrieme historické objekty, starovekú časť mesta, Citadelu, zachovalé rímske divadlo, Nymfeum, potom starú historickú časť s uličkami a dúhovú ulicu s farebnými výkladmi. No a samozrejme aj novšiu časť, pretože Ammán je moderné mesto, v ktorom žije takmer 5 000 000 obyvateľstva a neustále pribúdajú nové lokality, nové výstavby, takže nová časť Ammánu je úplne identická ako nové časti v západnej Európe. Nachádzajú sa tam veľmi moderné obchodné centrá s reštauráciami, kaviarňami, značkovými obchodmi zo západnej Európy, Ameriky a podobne. V hlavnom meste navštívime spomínanú mešitu Abdullaha I. alebo modrú mešitu. V našom programe máme výlet do hlavného mesta mozaiky – Madaby, kde sa nachádza historická mapa, tzv. Svätej zeme, ktorá potvrdzuje existenciu Biblie. Navštívime biblické zastavenie alebo časť zo starého zákona, kde Mojžiš skonal a horu Nebo, duchovné miesto, ktoré navštevujú pútnici všetkých náboženstiev. Potom sa presúvame k Mŕtvemu moru, v ktorom je možnosť sa okúpať. V Petre, skalnom meste, máme celodenný výlet. Mesto od roku 1985 stalo súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ešte máme návštevu archeologického parku tzv. Pompeje Blízkeho východu, mesto Džaraš, ktoré takisto bolo zaľahnuté po zemetrasení v 8. storočí a objavili ho až začiatkom 18. storočia. Čiže po Petre je toto mesto druhým navštevovanejším v Jordánsku.

Existujú nejaké menej známe alebo skryté miesta, ktoré by ste odporučili navštíviť?

Naši turisti sa vždy veľmi divia, že navštevujeme Jaskyňu siedmich spáčov, to je takisto jedno zastavenie z Biblie a spomína ju aj Korán. Spája sa s legendou siedmich mládencov, ktorí odmietali rímsku nadvládu a oddali sa kresťanskej ideológii a schovali sa do jaskyne, ktorá bola objavená až po 300 rokoch, keď nastúpil islam. No ešte, keď hovoríte o tých skrytých pokladoch, tak už či návštevníci sú veriaci alebo neveriaci, Jordánsko je územie tzv. Svätej zeme, pretože sa tam nachádzajú miesta, ktoré spomína Biblia. V prehistorickom období sú to 3 staroveké kráľovstvá – edomické, moábske a amonické. Z obdobia stredoveku sú tu púštne zámky, ktoré sa odkrývajú až teraz, pretože ako prichádzali turisti od turistického rozmachu v 90. rokoch do Jordánska, tak objavovali najprv Petru, hlavné mesto a Džaraš. Jordánsko je v podstate chudobná krajina, snaží sa prilákať turistov aj na nové turistické zaujímavosti, a tak sa začali objavovať, rekonštruovať a ponúkať turistom aj iné miesta, ako napríklad spomenuté púštne zámky.

Dá sa podniknúť takýto zájazd aj s deťmi?

Boli na našich zájazdoch aj deti, ale pre malé deti tento poznávací zájazd určite nie je, pretože je to dosť náročné na chodenie a vnímanie všetkého, hlavne histórie. Boli tam takéto detičky, dievčatko a chlapček, no a tým sa to páčilo, ale boli to naozaj deti, ktoré mali záujem o históriu. Potom, keď hovoríte o deťoch, tak to by som skôr odporučila prístavné mesto Aqaba, ktoré sa nachádza na juhu krajiny a na pobreží Červeného mora.

Aké sú vaše obľúbené lokálne jedlá, ktoré si cestovatelia nemôžu nechať ujsť?

Mňa keď sa ľudia pýtajú, že prečo tak rada chodím do Jordánska, tak hovorím, že preto, lebo mi chutí jordánska kuchyňa. Je naozaj vynikajúca, vlastne to je arabská kuchyňa, ktorá je podobná aj iným moslimským krajinám. Bola to krajina, kde sa vždy križovali obchodné karavány a prinášali rôzne druhy korenia z Indie, Egypta, z juhu a z Arabského polostrova. Takže šaláty dochucujú rôznymi koreninami, ktoré im dodávajú úžasnú chuť, sú to šaláty z čerstvej alebo dusenej zeleniny. Čo sa týka mäsových pokrmov, tak na prvom mieste to je jahňacina, pretože Jordánsko je krajina, kde 2/3 územia tvorí púšť, kde sa pasú ovce a kozy, nenáročné na kvalitnú potravu. V rámci výletov, na ktoré chodíme, sa nedá kúpiť pouličné občerstvenie, tak objednávame v rámci ceny výletov aj obed, kde majú možnosť ľudia ochutnať naozaj typickú a kvalitnejšiu jordánsku kuchyňu formou bufetových stolov. Ja odporúčam ochutnať šošovicovú polievku zo zelenej alebo červenej šošovice, pretože tá sa tiež spája s biblickým príbehom. Ďalej si nemôžete nechať ujsť sladkosti, pretože 400 ročná nadvláda Turkov sem priniesla tureckú kuchyňu a známu baklavu. Chcem podotknúť ešte to, že keď nemáme zabezpečené jedlo, tak v rámci mesta Ammán sa dá veľmi lacno najesť na ulici formou pouličného jedla. Hlavnou špecialitou je vegánske jedlo falafel, čo sú vlastne vysmážané cícerové guličky. Vieme, že v Jordánsku je mena jordánsky dinár, ktorý je mierne vyšší ako euro, no a takéto pouličné občerstvenie stojí asi 70 piastrov, čo je teda menšia hodnota dinára. No a druhou takou špecialitou, ktorá sa sem dostala z Izraela je shawarma. Ďalšou možnosťou je kebab, ktorý nestojí viac ako 1,20 dinára. Zatiaľ nikto nemal žiadne žalúdočné problémy, aj keď jedlo síce robia na ulici, ale v rukaviciach a naozaj dodržiavajú hygienu. Ešte musím spomenúť ďalšiu takú špecialitu v Jordánsku, a to sú granátové jabĺčka, ktorým sa darí práve v oblasti Madaby. No hovorí sa, že keď pijete burčiak a vypijete ho 5 litrov, tak vtedy sa vám všetko v organizme vymení, tak takisto počas nášho pobytu odporúčam aspoň 3 poháre denne tejto šťavy alebo džúsu z granátového jablka. Teraz vymysleli aj takú špecialitu, šťavu z cukrovej trstiny, ktorá je tiež veľmi sladká, lebo vieme, že tá obsahuje veľa cukru, no mne osobne chutí skôr tá osviežujúca šťava z granátových jabĺk.

Máte nejaké tipy ako na predajcov?

Veľmi dôležité v Jordánsku je, tak ako aj na Blízkom východe, že treba vyjednávať. Keď kupujete od pouličných predavačov suveníry alebo čokoľvek, tak treba vyjednávať o cene, pretože nadhadzujú ceny. Povedia vám, že tá šatka stojí 40 € a ona stojí reálne 10 €. Čiže vždy ľuďom hovorím, nedajte sa, jednajte, minimálne polovicu musíte dostať z danej ceny, lebo keď vám obchodník povie cenu a vy ju hneď prijmete, tak on si vás ani neváži. Jednoducho títo obchodníci majú radi, vlastne ten arabský trh, že sa dohadujú o cene.

Máte nejaký zvlášť pamätný zážitok alebo príbeh z cesty, o ktorý by ste sa s nami chceli podeliť?

Pre mňa je najkrajším zážitkom to, keď na záver pobytu sú ľudia nadšení a prekvapení, že neočakávali, že tá krajina je taká úžasná, ľudia sú milí,  jedlo je tam fantastické, a že určite budú ten pobyt alebo zájazd odporúčať aj svojim kamarátom, aby sa tam išli pozrieť. Ja som presvedčená, že naozaj Jordánsko je mierumilovná krajina, a ľudia sa nemusia báť tam vycestovať. Ešte možno taká malá poznámka, že pred vojnou sa do Jordánska lietalo krížom cez Izrael, čiže tá trasa trvala jedným smerom 3,5 hodiny, no ale samozrejme letecké spoločnosti sa snažia tiež zabezpečiť pre cestujúcich bezpečnosť, tak zmenili letové trasy a lieta sa cez Egypt a potom cez Červené more. No a keďže Ammán je v strede alebo skôr na severe, takže preletíte celé Jordánsko odspodu cez Červené more, čo je tiež úžasný zážitok, pretože letí sa ráno a vy vidíte z lietadla celú krajinu a potom my si ju zase prejdeme autobusom. Síce let je dlhší, lebo trvá 4,5 hodiny, ale v rámci bezpečnosti je to pre ľudí určite pozitívne.

CK DAKA ponúka letecký zájazd do jordánskeho Ammánu. Okrem hlavného mesta budete mať možnosť navštíviť Petru alebo si spraviť výlet k Mŕtvemu moru, Hore Nebo a do Madaby – kresťanského mesta mozaiky. V cene zájazdu je letecká doprava vrátane všetkých poplatkov, príručná batožina do 10 kg, ubytovanie v hoteli s kontinentálnymi raňajkami, prehliadka so skúseným sprievodcom a zákonné poistenie. Momentálne prebieha zľava na zájazd do Jordánska za 499 €.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín