Rozhovor: Zoznámte sa so sprievodkyňou Henrietou

Rozhovory
08. februára 2024

Vo svete cestovného ruchu je sprievodca ten, kto odhaľuje miesta a príbehy, o ktorých by sme inak možno nevedeli. Dnes nám rozpovie príbeh sprievodkyňa Henrieta Vantová, ktorá so svojou vášňou, znalosťami a osobitým prístupom k práci rozširuje obzory a mení vnímanie cestovania u zvedavých cestovateľov. Henrieta vám odkryje zákulisie svojho fascinujúceho povolania a ukáže, že život sprievodcu je plný nečakaných zvratov a príbehov. To všetko čaká na vás v rozhovore, ktorý si rozhodne nebudete chcieť nechať ujsť!

Ako ste sa dostali k práci sprievodkyne?

V cestovnom ruchu som začínala ako animátorka a delegátka cestovnej kancelárie. Popri tejto práci som sa dostala k sprevádzaniu fakultatívnych výletov a postupne som sa vypracovala na pozíciu manažérky poznávacích zájazdov, ktoré som chodievala aj sprevádzať.

Ako dlho pôsobíte v cestovnej kancelárii DAKA? Prečo ste sa rozhodli práve pre túto cestovnú kanceláriu?

S CK DAKA spolupracujem už siedmy rok. Rozhodla som sa pre nich, pretože sa mi páčila myšlienka, že aj bez potreby veľkého kapitálu sa cestujúci dostanú do zahraničia, či už k moru alebo na poznávačku, a môžu si tak splniť svoj sen.

Čo na tejto práci milujete a čo je na nej naopak najnáročnejšie?

Na tejto práci milujem rôznorodosť, vždy je to niečo nové, iné. Noví klienti, nové zážitky. Podľa mňa, my sprievodcovia máme najkrajšiu kanceláriu – celý svet. Najbližšie ma čaká zájazd cez CK DAKA do Benátok. Takže vychutnáme si cestoviny, a potom hneď ako sa vrátim, tak na druhý deň idem s ďalšou skupinou na zájazd do Thajska, Malajzie a Singapuru cez inú cestovku. Tam už sa teším na thajskú kuchyňu.

Najnáročnejšie sú pre mňa odlety v noci, kedy po prebdenej noci musím byť celý deň na nohách a s úsmevom vysvetľovať reálie a históriu. A keď nám nedajbože na štvordňovom zájazde každý jeden deň od rána do večera prší, to tiež nie je najpríjemnejšie. O 40 stupňových horúčavách v lete nehovoriac.

Aké krajiny ste doteraz navštívili a ktorá vás zaujala najviac?

Sprevádzam krajiny Európy a Ázie, ale navštívila som už zopárkrát i Afriku. Najbezpečnejšie som sa cítila v Ománe, najdobrodružnejšie v Indii a v Saudskej Arábii. Tiež jordánska púšť bola pre mňa úžasným zážitkom. Každá krajina má čo turistom ponúknuť. Nepáčia sa mi tvrdenia, že na niektorých miestach nič nie je. Všade niečo je, no niekoho viac lákajú mrakodrapy v Dubaji (SAE) a iného zasa prírodné krásy Plitvických jazier v Chorvátsku.

Primárne sprevádzate Rím. Čím vás Rím tak očaril?

Rím je moja srdcová záležitosť, bola som tam viac než 100-krát a milujem atmosféru mesta, ktorého názov ROMA, prečítaný odzadu, je AMOR = láska. U mňa to tak naozaj je. Je ako môj druhý domov aj z dôvodu, že som v Ríme študovala taliansky jazyk.

Mohli by ste sa s nami podeliť o najkrajší zážitok alebo moment z ciest? A čo váš najhorší zážitok?

Pre mňa sú najkrajším zážitkom spokojné a usmiate tváre mojich klientov na každom jednom zájazde, keď sa stretneme super partia, a tiež keď ma pochvália, že svoju prácu robím dobre. Vtedy sa najviac teším, ak som im sprostredkovala krásny zážitok.

Najhorším zážitkom sú prírodné katastrofy či teroristické útoky. Žiaľ, na to sa človek vopred nepripraví, no stáli pri nás vtedy všetci anjeli strážni.

Aký bol váš najemotívnejší zážitok a v akej krajine?

Našťastie, tie krásne zážitky prevládajú nad tými horšími. Najemotívnejšie pre mňa boli posledné cesty mojich klientov. Aj napriek ťažkej chorobe sa im podarilo ísť na zájazd a bol to taký ich posledný splnený sen. Ani si neviete predstaviť tú čistú radosť týchto ľudí. Oni neriešia škaredé počasie či horšiu kvalitu salámy na raňajkách v hoteli.

Máte nejakú vysnívanú krajinu, do ktorej by ste sa určite išli pozrieť a ešte ste tam neboli?

Určite Seychely, a tiež by som rada navštívila Japonsko. Ja som ale ten typ človeka, ktorý by najradšej išiel všade, kde som ešte nebola a pokojne aj viackrát na miesta, kde sa mi páčilo.

Aké sú najčastejšie otázky, ktoré dostávate od turistov?

Najčastejšie sa ma turisti pýtajú na krajiny, ktoré sprevádzam, na môj sociálny status a platové ohodnotenie. To ich najviac zaujíma. Haha.

Ako by ste popísali typický deň počas voľna?

My sprievodcovia sme takí „veční študenti“. Stále si musíme študovať informácie, sledovať zmeny pravidiel. Toho voľna ja osobne veľa nemám, väčšinou som na cestách. Keď som ale predsa len chvíľku doma, trávim čas s rodinou a priateľmi. Vždy si vymyslíme rozličné aktivity.

Chceli by ste ešte niečo na záver odkázať čitateľom?

Cestujte, pretože tie zážitky a dobrodružstvá skutočne stoja za to. Nikto vám ich nikdy nevezme.

Vyberte sa s CK DAKA a Henrietou do Ríma. Spolu uvidíte pamätník Viktora Emanuela II., prejdete sa po Benátskom námestí či navštívite najväčší amfiteáter sveta – Koloseum. V cene zájazdu je letecká doprava vrátane všetkých poplatkov, príručná batožina do 10 kg, ubytovanie v hoteli s kontinentálnymi raňajkami, prehliadka so skúsenou sprievodkyňou Henrietou a zákonné poistenie. Momentálne prebieha zľava na zájazd do Ríma za 549 €.

Henrieta rozpráva príbehy zo svojich dobrodružstiev na cestách prostredníctvom svojej stránky na Facebooku Cestuj s Henrietou. Táto stránka je oknom do jej fascinujúceho sveta cestovania, kde sa s nadšením a vášňou delí o svoje zážitky. Sledujte jej stránku, a buďte súčasťou jej dobrodružstiev, ako keby ste tam boli spolu s ňou.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín