Unikátne múzeá: Nezvyčajné zbierky, ktoré stojí za to navštíviť

Rady a tipy
07. mája 2024

Múzeá zvyčajne ponúkajú obohacujúci zážitok, po ktorom prichádza pocit rozšírenia obzorov. Avšak existujú aj múzeá, ktorých jedinečné zbierky vás nielen prekvapia, ale rovno zaskočia, pobavia, či vydesia. Pozrite sa s nami na päť výnimočných múzeí, ktoré stoja za návštevu.

Múzeum rozpadnutých vzťahov, Záhreb, Chorvátsko

Myšlienka, ktorá formovala tento nezvyčajný koncept múzea, vychádza z vedeckých poznatkov -  tvorcovia totiž veria, že predmety, nazbierané počas romantického vzťahu uchovávajú spomienky, a emócie.Vytvorili preto expozície, ktoré zachovávajú predmety získané vo vzťahu. Tie sú často vtipné, ale aj bizarné. Návštevník môže prispieť vlastnými objektmi, a očistiť sa tak od emočnej záťaže nevydareného vzťahu. Múzeum je navyše interaktívne – umožňuje ľuďom nahrať intímne priznanie, či zdieľať obrázky a dokumenty.
https://brokenships.com/

Múzeum islandského čarodejníctva a mágie, Hólmavík, Island

V tomto múzeu sa môžete ponoriť do islandskej ľudovej kultúry, venovanej záhadnému svetu čarodejníctva. Odhalíte praktizovanie mágie naprieč stáročiami, ale aj folklór v odľahlej časti Islandu. Výstavy plné magických predmetov, rituálov či kúziel, však rozhodne nie sú pre slabé povahy. Nájdete tu repliku nekronohavíc, teda nohavíc z ľudskej kože, či návod, ako získať kozie mlieko pomocou rebra z mŕtvoly.
https://galdrasyning.is/

Múzeum kuriozít Viktora Wynda, Londýn, Anglicko

Svojrázny kabinet divov obsahuje skutočne zvláštne artefakty, vrátane rituálnych predmetov, relikvií, vypreparovaných zvierat, či dokonca častí ľudského tela. Umelec Viktor Wynd nachádza predmety vo svojej zbierke po celom svete, a za väčšinou z nich stojí zaujímavý príbeh, ktorý nie je vždy práve pozitívny. Výstavou morských pánn, víl, či desivých neprirodzených ľudských pozostatkov vás totiž prevedenie sám Wynd, s pohárikom Absintu v ruke. 
https://www.thelasttuesdaysociety.org/

Múzeum Bakken, Kodaň, Dánsko

Najstarší zábavný park na svete je zaujímavý nielen svojím fungovaním od roku 1583. Uvidíte ako vyzeral program v zábavnom parku naprieč storočiami, a v múzeu navyše nájdete zbierku 2500 predmetov od najzvláštnejších hier, či historických kolotočov, až po knihy. Výstavy v Bakken sa zameriavajú na inovácie vo vede, umení a technológiách – pripravte sa preto na skutočne fascinujúci zážitok.
https://www.bakken.dk/english/

Múzeum denného života, Gent, Belgicko

Vráťte sa v čase v tomto unikátnom múzeu, vystavujúcom predmety z bežného života 20. storočia. Nostalgické výstavy predstavujú pomôcky denne využívané Belgickým obyvateľstvom, preto tu nájdete rôzne fotoalbumy, náradia, ale aj prostriedok na pranie (ktorý môžete ovoňať)! Môžete sa pozrieť, ako vyzerala svadobná izba, a dokonca sa prejsť aj kópiami obchodov.
https://huisvanalijn.be/en


Každé z týchto múzeí sľubuje podnetný, a často aj nekonvenčný zážitok. Pokrývajú naozaj široký záber tém - od emočného vyžitia, a odhaľovania záhadné sveta mágie, až po prehliadku fascinujúcich predmetov. Právom preto patria medzi vyhľadávané miesta zvedavých cestovateľov. Nezabudnite ale, že v niektorých pravdu či logiku nenájdete. Preto si len užite pohľad na svet, ktorý ponúkajú!

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín