Objavte novú destináciu: Rakúsko

Objavte novú destináciu
19. marca 2024

Rakúsko, susedná krajina, ktorá sa už dlho teší z pozornosti cestovateľov zo všetkých kútov sveta. Táto stredoeurópska krajina sa vyznačuje krásnymi Alpami, bohatým kultúrnym dedičstvom a gastronómiou, z ktorej je najznámejší obrovský viedenský rezeň. Či už ste milovníkom prírody, fanúšikom histórie alebo gurmánom, Rakúsko má pre každého niečo.

Poloha

Rakúsko je vnútrozemský štát v Strednej Európe. Na severe hraničí s Českou republikou a Nemeckom, na východe so Slovenskom a Maďarskom, na juhu so Slovinskom a Talianskom a na západe so Švajčiarskom a Lichtenštajnskom. Jeho hlavné mesto, Viedeň, je tiež jedným z najvýznamnejších kultúrnych centier Európy. Rakúsko je známe svojou horskou krajinou, keďže väčšinu jeho územia tvoria Východné Alpy. Napriek tomu, že je Rakúsko vnútrozemským štátom, ponúka bohaté možnosti na turistiku, lyžovanie a ďalšie outdoorové aktivity vďaka svojej prírode.

Víza a doklady

Občania Slovenska, ako členovia Európskej únie, nepotrebujú pre vstup a krátkodobý pobyt do Rakúska víza. Na cestu do Rakúska vám postačí platný občiansky preukaz alebo pas. Dieťa musí mať tiež cestovný pas, ak nemá vlastný občiansky preukaz.

Tradičné jedlá

Viedenský rezeň: Tenký obrovský plát bravčového alebo teľacieho mäsa obalený v trojobale (múka, vajcia, strúhanka) a vyprážaný dozlatista. Podáva sa často s kúskom citrónu a zemiakovou kašou posypanou petržlenovou vňaťou.

Jablková štrúdľa: Tradičný rakúsky koláč plnený jablkami, hrozienkami, cukrom a škoricou, zabalený v tenkom lístkovom ceste. Podáva sa s vanilkovou polevou alebo šľahačkou.

Sacherova torta: Slávny čokoládový koláč s vrstvou marhuľového lekváru medzi dvoma vrstvami čokoládového cesta, pokrytý hustou vrstvou tmavej čokoládovej polevy.

Knedle a parené buchty: Gule z cesta, ktoré môžu byť sladké alebo slané s rôznymi náplňami ako ovocie, mäso alebo syr. Podávajú sa ako príloha alebo samostatné jedlo.

Tafelspitz: Varená hovädzia špička podávaná s pažítkovou omáčkou, chrenovým jablkom a tradičnými rakúskymi prílohami ako sú opekané zemiaky.

Cisárov trhanec: Sladké natrhané palacinky, ktoré sa podávajú s práškovým cukrom a kompótom zo sliviek, brusníc, ríbezlí alebo jablkovým pyré.

Viedenská káva: Základom je dvojité espresso podávané vo vysokom sklenenom pohári s vrstvou hustej krémovej šľahačky posypanej čokoládou alebo kakaom.

Čo navštíviť v Rakúsku?

Laxenburg

Laxenburg je obec v Rakúsku, ktorá sa nachádza južne od Viedne v spolkovej krajine Dolné Rakúsko. Laxenburg je obzvlášť známy vďaka zámockému komplexu a parku, ktorý bol dlhé storočia letným sídlom Habsburgovcov.

Zámocký park Laxenburg, ktorý sa rozprestiera na rozsiahlej ploche, obklopuje niekoľko historických budov, vrátane hradu Franzensburg. Bol postavený v 19. storočí na umelom ostrove uprostred jazera a pripomína stredoveký hrad.

Park, ktorý obklopuje zámok, je obľúbeným miestom pre prechádzky a pikniky, taktiež je známy jazierkami, kanálmi a rozsiahlymi zelenými plochami, ktoré ponúkajú prostredie pre odpočinok a relax.

Zámok v Laxenburgu s plavbou a návštevou čokoládovne môžete navštíviť s CK DAKA za skvelých 33 €.

Hallstatt

Hallstatt, malá dedinka v Rakúsku, zapísaná do svetového dedičstva UNESCO, je známa svojou polohou pri Halštatskom jazere. Toto miesto je často označované za jedno z najkrajších na svete a je obľúbeným miestom pre turistov z celého sveta. Dokonca tak obľúbené, že v Číne si v roku 2012 postavili kópiu.

Významným prvkom histórie Hallstattu je ťažba soli, ktorá tu bola hlavnou činnosťou po stáročia a prispela k bohatstvu a významu tohto miesta. Okrem krásnych výhľadov na jazero a okolité hory, ponúka Hallstatt aj zaujímavé historické atrakcie ako soľné bane, kde si návštevníci môžu prezrieť starobylé banícke šachty a dozvedieť sa viac o histórii ťažby soli v oblasti.

Vydajte sa po stopách cisárovnej Sissi a objavte romantický Hallstatt s 1-dňovým zájazdom za 79 €.

Viedeň

Hlavné mesto Rakúska, nazývané aj „Mesto hudby“ kvôli svojej hudobnej histórii, keďže bolo domovom mnohých slávnych skladateľov ako Mozart, Beethoven či Schubert.

Viedeň sa pýši nádhernou architektúrou, vrátane ikonických pamiatok ako Schönbrunn – bývalé letné sídlo Habsburgovcov s nádhernými záhradami, zámkom a najstaršou existujúcou zoologickou záhradou na svete, Hofburg – obrovský palácový komplex, ktorý bol zimným sídlom cisárskej rodiny a dnes slúži ako sídlo rakúskeho prezidenta a Katedrála svätého Štefana – dominanta mesta a jedna z najdôležitejších gotických stavieb v Rakúsku.

Strávte jeden deň vo Viedni na zámku Schönbrunn a v najstaršej ZOO v Európe. Cestou domov navštívite aj čokoládovňu Hauswirth, kde budete môcť ochutnať pravé čokoládové výrobky. Objednajte si zájazd za skvelých 31 €.

Tulln an der Donau

Tulln an der Donau je mesto na okraji spolkovej krajiny Dolné Rakúsko. Ako už názov napovedá, mesto sa rozprestiera na brehu rieky Dunaj.

Tulln je tiež známy ako mesto záhrad. Každoročne sa tu koná medzinárodná výstava kvetov, ktorá láka návštevníkov z celého sveta a ukazuje krásu a diverzitu rastlinného sveta.

Počas návštevy mesta nevynechajte Egon Schiele Museum, ktoré je venované životu a dielu Egona Schieleho, jedného z najvýznamnejších rakúskych expresionistických maliarov, ktorý tu strávil časť svojho detstva, Kostol svätého Štefana s nádhernými gotickými prvkami a Donaulände – nábrežnú promenádu pozdĺž Dunaja, ktorá je perfektným miestom na prechádzky.

Navštívte najväčšiu a najvoňavejšiu medzinárodnú výstavu kvetov v rakúskom mestečku kvetov Tulln za 31 €.

Klosterneuburg a Krems

Klosterneuburg je mesto známe vďaka impozantnému kláštoru z 12. storočia, ktorý založil markgróf Leopold III. Kláštor má vlastnú vinicu a je známy výrobou kvalitných vín, ktoré určite treba ochutnať.

Krems an der Donau je mesto ležiace približne 70 kilometrov západne od Viedne. Jednou z najvýznamnejších historických pamiatok v Krems je Steiner Tor, brána, ktorá bola postavená  koncom 15. storočia a je považovaná za symbol mesta. Táto brána je jednou z mála zachovaných častí stredovekých mestských hradieb.

Ďalšou zaujímavosťou o meste Krems je, že sa tam každoročne konajú Marhuľové slávnosti. Na trhoch nájdete rôzne produkty z marhúľ ako čerstvé marhule, džemy, sirupy, koláče, pálenky, likéry, zmrzliny a ďalšie pochutiny. Program taktiež zahŕňa hudobné vystúpenia, folklórne predstavenia, ukážky tradičných remesiel a divadelné predstavenia.

Nechajte sa zlákať špecialitami z domácich marhúľ a vyberte sa na celodenný výlet spojený s návštevou Klosterneuburgu za akciovú cenu 31 €.


Rakúsko je krajina, ktorá vie mnohostranne zaujať. Zaujme vás mestami, gurmánskymi špecialitami, históriu a historickými pamiatkami. Bez ohľadu na to, či hľadáte relax, kultúrne zážitky alebo si len chcete užiť čaro tejto krajiny, Rakúsko je destináciou, ktorá vám to všetko ponúka.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín