Ktoré zoo patria k najkrajším v Európe a oplatí sa ich vidieť?

Rady a tipy
19. septembra 2024

Návšteva zoologickej záhrady je jedinečným zážitkom pre celú rodinu, ponúkajúc príležitosť spoznať rôzne druhy zvierat, dozvedieť sa o ich živote a zároveň stráviť príjemný deň v prírode. Európa sa pýši množstvom nádherných zoologických záhrad, ktoré stoja za návštevu. Či už ide o malé kontaktné zoo alebo rozsiahle moderné areály, každá z nich má svoje jedinečné čaro. V tomto článku sa pozrieme na najlepšie zoo na Slovensku, v okolitých krajinách a tiež na tie najzaujímavejšie v Európe.

Drevená tabuľa s nápisom "ZOO"

Kedy je ideálny čas na návštevu zoologickej záhrady?

Ideálny čas na návštevu zoo závisí od vašich preferencií a od toho, čo chcete zažiť. Jar a jeseň sú najlepším obdobím, keďže teploty sú príjemné a zvieratá sú aktívnejšie. V letných mesiacoch môže byť v niektorých zoo viac návštevníkov, no zároveň ponúkajú viac podujatí a atrakcií, ako sú kŕmenia, ukážky a detské programy. Zima má tiež svoje čaro, najmä v prípade zoo, ktoré majú interiérové expozície alebo špeciálne zimné aktivity. Ak hľadáte pokojnú atmosféru a chcete sa vyhnúť veľkému davu, naplánujte si návštevu v priebehu týždňa, mimo hlavných sviatkov. Niektoré zoo organizujú aj nočné prehliadky, ktoré ponúkajú jedinečný pohľad na zvieratá a ich správanie po zotmení. Mnohí návštevníci tiež ocenia možnosť zúčastniť sa špeciálnych tematických dní či osláv, ktoré zoo počas roka pravidelne pripravujú.

Na čo myslieť pred výletom do zoo?

Pred výletom do zoo je dôležité myslieť na niekoľko vecí. Najprv si overte otváracie hodiny a dostupnosť lístkov, najmä ak plánujete navštíviť populárnu zoo, kde môže byť kapacita obmedzená. Mnohé zoologické záhrady ponúkajú výhodnejšie vstupné pri online rezervácii, čo vám ušetrí čas aj peniaze. Skontrolujte tiež aktuálne počasie a prispôsobte mu svoje oblečenie, aby ste sa cítili pohodlne počas celého dňa. Ak plánujete návštevu s deťmi, zoberte si všetko potrebné vrátane občerstvenia, pohodlného oblečenia a obuvi, ako aj ochranu pred slnkom či dažďom. Niektoré zoo umožňujú priamy kontakt so zvieratami, preto deti pripravte na takéto zážitky a poučte ich o správnom správaní sa v blízkosti zvierat, aby bola návšteva pre všetkých bezpečná a príjemná. V prípade potreby sa informujte aj o možnostiach občerstvenia a odpočinku v areáli zoo, aby ste si mohli výlet naplno vychutnať.

Kŕmenie daniela v zoo

Ako vybrať ideálnu zoo pre rodinný výlet?

Výber ideálnej zoo závisí od veku detí, vašich záujmov a toho, čo od návštevy očakávate. Ak máte malé deti, ideálnou voľbou môže byť kontaktná zoo, kde majú možnosť vidieť zvieratá zblízka a niekedy si ich aj pohladkať alebo nakŕmiť. Pre rodiny, ktoré milujú dobrodružstvo, sú vhodné väčšie zoologické záhrady s bohatým programom a atrakciami, ako sú napríklad lanové parky, tematické ihriská alebo vzdelávacie centrá. Vždy je dobré vopred si pozrieť mapu a plán zoo, aby ste vedeli, čo vás čaká, a mohli si naplánovať deň tak, aby ste videli všetko, čo vás zaujíma. Pri výbere zoo sa tiež zamyslite nad dostupnosťou služieb, ako sú občerstvenie, odpočinkové zóny či možnosti prebaľovania a starostlivosti o malé deti. Takto bude váš výlet pohodový a príjemný pre všetkých členov rodiny.

Čím okrem zvierat lákajú obľúbené európske zoo turistov?

Európske zoo lákajú turistov nielen svojimi zvieratami, ale aj množstvom ďalších atrakcií. Mnohé z nich ponúkajú vzdelávacie programy, kde sa môžete dozvedieť zaujímavé informácie o zvieratách, ich správaní a ochrane. Často sa tu konajú aj rôzne podujatia, ako sú komentované kŕmenia, nočné prehliadky alebo detské dni. Niektoré zoo, ako napríklad zoo Praha, ponúkajú nádherné botanické záhrady s exotickými rastlinami, ktoré robia z návštevy ešte pestrejší zážitok. Okrem toho sú tu reštaurácie, kaviarne, detské ihriská a obchody so suvenírmi, v ktorých si môžete kúpiť pamiatku na váš výlet. Niektoré z najväčších zoo navyše ponúkajú špeciálne programy, ako sú noc v zoo alebo zážitkové prehliadky pre menšie skupiny, kde môžete bližšie spoznať prácu so zvieratami. V mnohých zoo sa kladie dôraz aj na ekologické a udržateľné postupy, čo poskytuje inšpiráciu pre návštevníkov v oblasti ochrany prírody. Tento komplexný prístup robí z návštevy európskych zoologických záhrad jedinečný zážitok, ktorý spája zábavu, vzdelávanie a odpočinok.

Ktoré zoo na Slovensku stoja za návštevu?

Na Slovensku nájdete niekoľko zoologických záhrad, ktoré stoja za návštevu. Zoo Bratislava je najväčšou a najstaršou zoo v krajine. Nachádza sa tu viac ako 150 druhov zvierat vrátane veľkých mačkovitých šeliem, opíc a exotických vtákov. Pre deti je tu obľúbený DinoPark s modelmi dinosaurov v životnej veľkosti. Zoo Košice je známa svojím krásnym prostredím a rozsiahlou zbierkou zvierat vrátane zriedkavých druhov. Ponúka aj kontaktnú zoo pre deti, kde sa môžu zoznámiť s domácimi zvieratami. Zoo Bojnice je jednou z najnavštevovanejších na Slovensku, najmä vďaka svojej jedinečnej polohe v blízkosti Bojnického zámku. Okrem bohatého zooparku tu nájdete aj sokoliarske predstavenia a možnosť jazdy na koni. Táto zoo je známa aj svojím aktívnym prístupom k ochrane ohrozených druhov a vzdelávaniu verejnosti o dôležitosti ochrany prírody. Všetky tieto zoologické záhrady ponúkajú rôzne aktivity a programy, vrátane vzdelávacích workshopov, komentovaných prehliadok a tematických dní pre deti. Či už hľadáte dobrodružstvo, vzdelávanie alebo len pokojný deň strávený v prírode, slovenské zoologické záhrady ponúkajú pre každého niečo. Nezabudnite si naplánovať návštevu tak, aby ste využili všetky možnosti, ktoré tieto úžasné miesta ponúkajú.

ZOO v Bojniciach

Do akej zoo sa oplatí vybrať v Česku?

V Česku nájdete niekoľko výnimočných zoologických záhrad, ktoré patria medzi najlepšie v Európe. Pražská zoo je jednou z najväčších a najkrajších zoologických záhrad na svete. Rozprestiera sa v členitom teréne a ponúka rôzne biotopy, od džungle až po savanu, s viac ako 600 druhmi zvierat. Okrem zvierat tu nájdete aj lanovku, ktorá vás vyvezie na vrchol kopca, a detské ihriská, kde sa deti môžu zabaviť. Zoo Zlín v Lešnej je známa svojou rozľahlou záhradou a africkým safari, kde môžete pozorovať zvieratá vo veľkých výbehoch. Táto zoo je tiež známa svojím zámočkom a nádherným parkom.

Zoo Ostrava ponúka okrem bohatého zooparku aj veľké akvárium a botanickú záhradu. Je ideálna pre rodiny s deťmi vďaka množstvu interaktívnych aktivít a edukatívnych programov. V blízkosti Slovenska sa nachádza aj Zoo Lešná, ktorá je známa svojím safari štýlom a možnosťou vidieť zvieratá v prirodzenom prostredí.

Zoo Lešná v Česku

Ktoré ďalšie zoo patria k najkrajším v Európe?

V Európe nájdete mnoho zoologických záhrad, ktoré sú považované za najkrajšie a najmodernejšie. Zoo Budapešť je jednou z najstarších zoologických záhrad na svete a ponúka kombináciu zoologickej a botanickej záhrady. Návštevníci tu môžu obdivovať nádherné architektonické pamiatky, ktoré sú súčasťou zoo. Zoo Gyor v Maďarsku ponúka interaktívne expozície a možnosti blízkeho kontaktu so zvieratami, čo je skvelé pre rodiny s deťmi.

V Nemecku je vyhľadávanou Zoo Berlín, ktorá je známa svojou rozmanitou kolekciou zvierat a modernými výbehmi. Zoo Rotterdam v Holandsku je tiež úchvatná, ponúka akvárium, botanickú záhradu a širokú škálu zvierat z celého sveta. Ak plánujete návštevu Rakúska, určite nevynechajte Zoo Schönbrunn vo Viedni, ktorá je považovaná za jednu z najstarších a najkrajších zoologických záhrad na svete, pričom sa nachádza v nádhernom barokovom prostredí.

Kŕmenie žirafy v zoo

Záver

Návšteva zoologickej záhrady je jedinečným zážitkom, ktorý ponúka možnosť spoznať fascinujúci svet zvierat, oddýchnuť si a stráviť čas s rodinou v krásnom prostredí. Či už sa rozhodnete pre výlet do niektorej zo slovenských zoo, vydáte saNávšteva zoologickej záhrady je jedinečným zážitkom, ktorý ponúka možnosť spoznať fascinujúci svet zvierat, oddýchnuť si a stráviť čas s rodinou v krásnom prostredí. Či už sa rozhodnete pre výlet do niektorej zo slovenských zoo, vydáte sa za hranice do Česka alebo Maďarska, alebo si vyberiete niektorú z najlepších európskych zoo, každá z nich ponúka jedinečný zážitok. Od vzdelávacích programov až po interaktívne atrakcie pre deti, tieto zoologické záhrady poskytujú návštevníkom možnosť zblížiť sa s prírodou a dozvedieť sa viac o ochrane zvierat. Dôležité je plánovať návštevu vopred, zvážiť ideálny čas a vybrať si takú zoo, ktorá najlepšie zodpovedá vašim predstavám a záujmom.

Európske zoo sú nielen domovom tisícok fascinujúcich zvierat, ale tiež miestom, kde sa môžete nadýchnuť pokoja, vzdelávať sa a užiť si nezabudnuteľné chvíle so svojimi blízkymi.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín