Kde je najlepšia dovolenka v Chorvátsku?

Rady a tipy
27. februára 2024

Hľadáte to najlepšie miesto na dovolenku snov v srdci Jadranského mora? Odhalíme vám tie najlepšie destinácie. Či už túžite po pokojnom oddychu na pláži, objavovaní historických pokladov alebo si chcete užiť pulzujúci nočný život, máme pre vás tipy.

Hvar

Hvar je jedným z najkrajších a najslnečnejších ostrovov Chorvátska, známy svojimi krásnymi plážami, historickými pamiatkami a nočným životom. Ostrov leží v Jadranskom mori a je súčasťou dalmatínskej skupiny ostrovov.

Hlavné mesto ostrova, ktoré sa tiež nazýva Hvar, je známe svojou zachovalou renesančnou architektúrou, vrátane mestskej pevnosti Španjola z 16. storočia, ktorá sa týči nad mestom a ponúka výhľady na mesto a okolité ostrovy. Hlavné námestie je najväčším námestím v Dalmácii a domovom Katedrály sv. Stjepana, impozantného symbolu Hvaru.

Jednou z najatraktívnejších častí Hvaru je jeho bohatý nočný život a gastronómia. Na ostrove nájdete množstvo kaviarní, barov a reštaurácií, kde si môžete vychutnať čerstvé morské plody a tradičné jedlá. Nočný život je obzvlášť živý v letných mesiacoch, kedy Hvar navštevujú turisti z celého sveta, aby si užili jeho bary a kluby pod holým nebom.

Pre milovníkov prírody ponúka Hvar levanduľové polia, ktoré kvitnú v skorom letnom období, sú nezabudnuteľným zážitkom a stali sa jednou z ikonických atrakcií ostrova.

Napokon, Hvar je skvelým východiskovým bodom na objavovanie okolitých ostrovov, vrátane Paklených ostrovov, ktoré sú známe svojimi krásnymi plážami a krištáľovo čistou vodou, ideálne pre deň plný plávania a slnenia.

Dubrovník

Dubrovník, známy ako "Perla Jadranu", je jedno z najkrajších a najpozoruhodnejších historických miest na chorvátskom pobreží. Toto historické mesto obklopené mestskými hradbami ponúka nádherné výhľady na Jadranské more, úchvatné stredoveké architektonické pamiatky a živé uličky plné obchodov a kaviarní. Dubrovník je ideálny pre milovníkov histórie a kultúry.

Jednou z najvýznamnejších pamiatok je Kostol sv. Blažeja, patróna mesta, s jeho nádhernou barokovou fasádou. Nevynechajte ani Františkánsky kláštor s jednou z najstarších fungujúcich lekární v Európe.

Hradby, ktoré obklopujú staré mesto, sú považované za jeden z najväčších pevnostných systémov stredovekej Európy. Prechádzka po týchto hradbách ponúka nielen nádherné výhľady na mesto a more, ale aj pohľad do histórie a obranných stratégií, ktoré Dubrovník chránili pred nepriateľmi.

Dubrovník je tiež známy kultúrnymi festivalmi, najmä Dubrovníckymi letnými hrami a Dubrovníckym medzinárodným filmovým festivalom, ktoré pritiahnu umelcov a hviezdy z celého sveta.

V neposlednom rade, Dubrovník získal ešte väčšiu popularitu vďaka tomu, že sa tu nakrúcali mnohé scény z obľúbeného seriálu "Hra o tróny", čo prilákalo fanúšikov z celého sveta, ktorí chcú vidieť "Kráľov prístav" na vlastné oči.

Split

Split, druhé najväčšie mesto Chorvátska, je živou metropolou, ktorá sa pýši jedinečnou kombináciou starovekej histórie a moderného života. Jeho srdcom je Diokleciánov palác, staroveký rímsky palác. Jeho monumentálne múry a brány, zachovalé sarkofágy a antické chrámy, sú dodnes domovom obchodov, kaviarní a obydlí.

Okolie Splitu ponúka nádherné pláže, z ktorých sa niektoré môžu pochváliť krištáľovo čistou vodou Jadranského mora, ideálne pre plávanie a slnenie. Pre tých, ktorí túžia po dobrodružstve, sú tu hory, ktoré sa týčia nad mestom a ponúkajú úchvatné výhľady a príležitosti pre turistiku a horskú cyklistiku. Split je tiež výborným východiskovým bodom pre výlety na okolité ostrovy Hvar, Brač a Vis.

Pula

Pula, perla Istrie, je mesto, ktoré v sebe ukrýva tisícročia histórie a kultúry. Nachádza sa na južnom cípe chorvátskeho polostrova Istria, Pula je známa svojimi rímskymi pamiatkami, azúrovo modrým Jadranom a živou atmosférou, ktorá spája staroveké s moderným.

Hlavnou atrakciou Puly, ktorá priťahuje návštevníkov z celého sveta, je nepochybne jej majestátny amfiteáter Aréna. Toto rímske koloseum je jedným z najlepšie zachovaných amfiteátrov na svete a stále je využívaný pre rôzne kultúrne podujatia, koncerty a filmové festivaly.

Staré mesto je spleť úzkych uličiek plných kaviarní, obchodov a tradičných trhov, kde môžete ochutnať miestne špeciality alebo si kúpiť suveníry. Medzi ďalšie významné historické pamiatky patrí Augustov chrám, ktorý ponúka úchvatné výhľady na mesto a prístav.

Pula je tiež výborným východiskovým bodom pre objavovanie krás Istrie. Či už sa rozhodnete pre návštevu malebných istrijských dediniek, pohárik miestneho vína alebo kúpanie na jednej z mnohých kamienkových pláží, Pula ponúka ideálnu kombináciu kultúrneho zážitku a relaxu pri mori.

Rovinj

Rovinj, situovaný na istrijskom polostrove, je jedným z najmalebnejších miest v Chorvátsku. Jeho úzke kamenné uličky a farebné domy vedú až k vrcholu kopca, kde stojí Kostol svätej Eufémie, patrónky mesta, s výraznou barokovou vežou, ktorá slúži ako orientačný bod pre námorníkov. Rovinj je tiež skvelým miestom na ochutnávku istrijskej kuchyne, známej svojimi trhmi s čerstvými morskými plodmi a vynikajúcim olivovým olejom.

Často je nazývaný ako "chorvátske Benátky", vďaka svojej polohe na malom polostrove obklopenému čistou vodou Jadranského mora a úzkym prístavom plným rybárskych člnov.

Pre milovníkov histórie a umenia ponúka Rovinj množstvo galérií, múzeí a historických pamiatok. Jednou z nich je Batana Eco-Museum, venované tradičnej rybárskej lodi zvanej batana, ktorá je dôležitou súčasťou miestnej kultúry.

Zadar

Mesto s bohatou históriou a zaujímavou súčasnosťou. Toto chorvátske mesto, ukryté na severozápadnom pobreží Dalmácie, je známe obrannými múrmi a bránami, ktoré v minulosti chránili mesto pred nájazdmi. Jednou z najvýraznejších pamiatok je Kostol sv. Donáta, byzantská stavba z 9. storočia, ktorá je symbolom Zadaru.

Zadar sa pýši aj niekoľkými modernými atrakciami, ktoré priťahujú návštevníkov z celého sveta. Jednou z nich je Morský organ, ktorý využíva energiu vĺn Jadranského mora na vytváranie jedinečných morských zvukov. Vedľa neho nájdete dielo Pozdrav Slnku, kde sa po západe slnka rozsvietia stovky sklenených solárnych panelov, ktoré vytvárajú fascinujúcu svetelnú šou.

Zadar je tiež východiskovým bodom pre prieskum okolitých ostrovov a národných parkov, ako sú Kornati alebo Krka, kde sa môžete kochať krásou chorvátskej prírody.

Záhreb

V hlavnom meste Chorvátska nájdete nádherné Staré Mesto s dláždenými uličkami a historickými budovami, ktoré vyžarujú stredovekú atmosféru. Neoddeliteľnou súčasťou sú časti Gornji a Donji Grad, ktoré sú domovom mnohých pamiatok ako Záhrebská katedrála, jeden z najvýraznejších orientačných bodov mesta a Kostol sv. Marka s jeho charakteristickou farebnou strechou.

Záhreb je tiež známy trhmi, z ktorých najznámejší je Dolac. Tento trh je plný farieb a vôní, kde miestni predávajú všetko od výmyslu sveta – od čerstvých potravín po tradičné chorvátske suveníry. Je to skvelé miesto na ochutnávanie miestnych špecialít a na nákup darčekov.

Jedným z najzaujímavejších miest je Múzeum rozbitých vzťahov, ktoré predstavuje jedinečnú zbierku osobných predmetov z rozpadnutých vzťahov spolu s ich príbehmi.

Večerný Záhreb ožíva v mnohých baroch, reštauráciách a kluboch, kde si môžete vychutnať živú hudbu, skvelé jedlo a autentickú atmosféru. Od tradičných chorvátskych krčiem až po moderné bary, Záhreb ponúka nezabudnuteľné večery plné zábavy.


Chorvátsko je skutočným rajom pre každého cestovateľa, ktorý túži po kombinácii nádherných pláží, historických pamiatok a kulinárskeho pôžitku. Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z týchto destinácií, Chorvátsko vás očarí svojou krásou, pohostinnosťou a nezabudnuteľnými zážitkami.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín