Čo sa pije v Európe? 5 originálnych koktailov s receptami
Keď príde reč o európskych nápojoch, mnohým napadnú klasiky ako francúzske víno, nemecké pivo či talianske espresso. Avšak Európa ponúka aj množstvo originálnych koktailov, ktoré sú možno menej známe, no o to viac zaujímavé. Ponúkame vám prehľad piatich takýchto originálnych európskych koktailov spolu s ich receptami.
1. Sangría – Španielsko
Sangría, ktorá pochádza zo Španielska, je ideálnym nápojom na osvieženie počas letných večerov. Existuje mnoho variácií, ale základ tvorí víno, čerstvé ovocie a niekedy pridaný likér.
Ingrediencie:
- 750 ml suchého červeného vína
- 100 ml brandy
- 2 plátky pomaranča
- 2 plátky citróna
- 2 plátky limetky
- 2 lyžice cukru
- Sóda na doplnenie
- Ľad
Postup:
Vo veľkom džbáne zmiešajte víno, brandy, cukor a ovocie. Nechajte v chladničke odstáť aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním doplňte sódu a ľad.
2. Aperol Spritz – Taliansko
Aperol Spritz sa stal celosvetovým fenoménom, no jeho korene siahajú do severného Talianska. Jeho sladko-horká chuť je perfektná ako aperitív.
Ingrediencie:
- 60 ml Aperolu
- 90 ml Prosecca
- 30 ml sódy
- Plátok pomaranča na ozdobu
- Ľad
Postup:
Do pohára na víno dajte ľad. Pridajte Aperol, Prosecco a doplňte sódou. Ozdobte plátkom pomaranča.
3. Espresso Martini – Veľká Británia
Espresso Martini je koktail, ktorý kombinuje horkú a silnú chuť espressa s kombináciou vodky a likéru z kávy. Tento nápoj, pochádzajúci z Veľkej Británie, bol vytvorený v 80. rokoch 20. storočia londýnskym barmanom menom Dick Bradsell.
Ingrediencie:
- 50 ml vodky
- 25 ml likéru z kávy (napr. Kahlúa)
- 25 ml espressa (alebo silnej kávy)
- Ľad
- 3 kávové zrná na ozdobu
Postup:
Do šejkra vložte dostatok ľadu na chladenie nápoja. Pridajte vodku, likér z kávy a čerstvo pripravené espresso. Pretrepte v šejkri, aby sa ingrediencie dobre premiešali a vytvorila sa na povrchu pena. Koktail preceďte do chladeného martini pohára, aby v ňom nezostali kúsky ľadu. Na ozdobu môžete použiť 3 kávové zrná.
4. Kir – Francúzsko
Kir je klasický francúzsky koktail, ktorý pochádza z Burgundska. Existujú rôzne varianty, napríklad Kir Royal, kde sa namiesto bieleho vína používa šampanské. Bez ohľadu na rôzne druhy, Kir zostáva symbolom francúzskej elegancie a pohostinnosti.
Ingrediencie:
- 90 ml bieleho vína
- 10 ml crème de cassis (likér z čiernych ríbezlí)
- Čerstvé bobule alebo kúsok citrónovej kôry na ozdobu
Postup:
Do vychladeného vínového pohára nalejte crème de cassis. Pomaly prilievajte chladené biele víno, aby sa dôkladne zmiešalo s likérom. Jemne zamiešajte lyžičkou, aby sa ingrediencie spojili, ale snažte sa zachovať bublinky, ak používate šumivé víno. Ozdobte čerstvými bobuľami alebo kúskom citrónovej kôry.
5. Negroni – Taliansko
Negroni je klasický taliansky koktail, ktorý sa vyznačuje svojou jedinečnou chuťou, ktorá je perfektným vyvážením sladkosti, horkosti a aromatických prvkov. Je to ideálny nápoj na pohodové večery alebo ako úvod do elegantnej večere.
Ingrediencie:
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml červeného sladkého vermútu
- Ľad
- Plátok pomaranča na ozdobenie
Postup:
Naplňte nízky pohár ľadom, aby ste ho zachladili. Do šejkra pridajte gin, Campari a sladký červený vermút. Miešajte ingrediencie s ľadom približne 20-30 sekúnd, aby sa dobre premiešali a ochladili. Zmes preceďte do pripraveného pohára s ľadom. Ozdobte plátkom pomaranča, môžete ho aj jemne stlačiť nad nápojom, aby sa uvoľnili éterické oleje.
Každý z týchto koktailov ponúka jedinečný zážitok a chuť, ktorá odráža svoj pôvod. Vydajte sa objavovať nielen pamiatky, ale skúste aj miestnu gastronómiu a skvelé a originálne nápoje danej krajiny.