Čo je to ramadán a kedy začína?

Rady a tipy
07. marca 2024

Ramadán je deviaty mesiac islamského lunárneho kalendára a je to pre moslimov po celom svete čas duchovnej obnovy, sebareflexie a každodenných modlitieb. Považuje sa za jeden z piatich pilierov islamu, ktoré sú základnými princípmi, ktorými sa musí každý moslim riadiť. Počas tohto mesiaca sa veriaci zdržujú jedla, pitia, fajčenia a sexuálneho styku od úsvitu do západu slnka. Tento pôst má za cieľ posilniť duchovnú disciplínu, sebakontrolu a empatiu.

Kedy ramadán začína?

Dátum začiatku ramadánu sa každoročne líši, pretože je založený na pozorovaní mesačného cyklu a môže sa líšiť v závislosti od geografickej polohy. Vzhľadom na to, že islamský kalendár je lunárny, ramadán sa každý rok posúva približne o jedenásť dní v gregoriánskom kalendári.

Tento rok sa ramadán začína približne 10. marca 2024 a potrvá do 9. apríla 2024.

Kde sa môžete stretnúť s ramadánom?

Ramadán je súčasťou mnohých krajín po celom svete, najmä tých, kde je islam hlavným náboženstvom alebo má významnú moslimskú populáciu. Najnavštevovanejšími a neznámejšími krajinami, kde sa ramadán slávi sú Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Maroko, Tunisko, Turecko, Egypt, ale aj Veľká Británia, kde je 6,5 % moslimskej populácie.

V každej z týchto oblastí môže mať ramadán mierne odlišnosti, ktoré odrážajú kultúrne a historické tradície danej krajiny alebo regiónu.

Zaujímavosti o ramadáne

Nočné modlitby (Taraweeh): Počas ramadánu sa moslimovia zúčastňujú na špeciálnych nočných modlitbách známych ako Taraweeh, ktoré sa konajú v mešitách po celom svete. Tieto modlitby sú príležitosťou na počúvanie a premýšľanie nad veršami z Koránu, ktoré sú recitované nahlas.

Zakat al-Fitr: Je to forma almužny, ktorá sa poskytuje na konci ramadánu, pred sviatkom Eid al-Fitr. Cieľom je umožniť tým, ktorí sú chudobnejší, aby sa mohli tiež radovať a oslavovať koniec pôstu.

Laylat al-Qadr: Táto noc, ktorá sa považuje za najposvätnejšiu v ramadáne, je pripomienkou noci, kedy sa prorokovi Mohamedovi prvýkrát zjavil Korán. Verí sa, že modlitby a prosby túto noc majú osobitnú váhu a moslimovia sa snažia o zvýšenú duchovnú oddanosť.

Iftar po celom svete: Spôsoby, akými moslimovia končia svoj denný pôst, sú rôznorodé. Napríklad v niektorých krajinách je zvykom začať iftar datľami a mliekom v súlade s tradíciou proroka Mohameda, zatiaľ čo v iných oblastiach môže byť prvým pokrmom polievka alebo špeciálne jedlá.

Eid al-Fitr: Koniec ramadánu sa oslavuje sviatkom Eid al-Fitr, čo je deň radosti a vďaky. Tento deň je charakteristický rozsiahlymi spoločenskými a rodinnými stretnutiami, špeciálnymi modlitbami a darovaním darov, najmä deťom. Môžeme ho nazývať ako aj moslimské Vianoce.

Duchovná obnova: Ramadán nie je len o fyzickom pôste, ale tiež o duchovnej obnove a očiste. Veriaci sa počas tohto mesiaca snažia zlepšiť svoje správanie, zvýšiť svoju duchovnú prax a prehlbovať svoj vzťah s Bohom prostredníctvom modlitby, čítania Koránu a charitatívnych činov.

Výnimky počas ramadánu: Podľa Koránu, ľudia, ktorí sú chorí, starí, cestujú, tehotné a dojčiace ženy, rovnako ako deti v predpubertálnom veku nemusia pôst dodržiavať, ak to bude mať negatívny vplyv na ich zdravie

Odporúčané rady pre cestujúcich

Cestovanie počas ramadánu môže byť pre ľudí, ktorí nevyznávajú moslimské náboženstvo, zaujímavou skúsenosťou, ale vyžaduje si to dodržiavanie určitých opatrení a ohľaduplnosť voči kultúrnym normám.

Rešpektovanie pôstu: Aj keď od cestujúcich, ktorí nie sú moslimovia, sa obvykle neočakáva, že budú dodržiavať pôst, je dôležité prejavovať rešpekt tým, že na verejnosti nebudú jesť, piť ani fajčiť počas dňa.

Zmenené otváracie hodiny: Počas ramadánu môžu mať niektoré obchody, reštaurácie a atrakcie zmenené otváracie hodiny, pričom mnohé z nich sa otvárajú neskôr a zatvárajú skôr.

Nočné kluby a alkohol: Diskotéky a nočné kluby sú v tomto období zatvorené. Alkohol si môžete v bare objednať až po západe slnka.

Iftar a Suhoor: Cestujúci by mali využiť príležitosť zúčastniť sa na iftare (večeri na prerušenie pôstu po západe slnka) alebo suhoore (poslednom jedle pred úsvitom), čo sú časy spoločenského stretávania a osláv. Odmietnutie pozvania sa považuje sa neslušné.

Odev: Odporúča sa nosiť skromnejší a menej vyzývavý odev ako prejav rešpektu, najmä pri návšteve verejných miest alebo náboženských miest. Hlavne ženy by nemali mať veľké výstrihy, odkryté ramená a nohy. Ale samozrejme aj mimo ramadánu treba dodržiavať pravidlá moslimskej kultúry.

Doprava: Cestujúci by mali byť pripravení na to, že doprava môže byť v čase pred iftarom veľmi rušná, keďže ľudia sa snažia dostať domov, aby mohli prerušiť pôst so svojimi rodinami.

Cestovanie počas ramadánu ponúka jedinečnú príležitosť pre cestujúcich, aby sa ponorili do miestnej kultúry a získali hlbšie porozumenie islamským tradíciám a hodnotám. S trochou plánovania a ohľaduplnosti môže byť táto skúsenosť obohacujúca a nezabudnuteľná.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín