Čím turistov najviac láka malebný ostrov Malta?

Objavte novú destináciu
04. októbra 2024

Malta, malebný ostrov v Stredozemnom mori, sa čoraz viac stáva obľúbenou destináciou pre cestovateľov z celého sveta. Ponúka nielen nádherné pláže a tyrkysové more, ale aj bohatú históriu, jedinečnú kultúru a pestré gastronómické zážitky. Ak sa rozhodujete, kam sa vybrať na dovolenku, Malta môže byť tou správnou voľbou. Tento článok vám predstaví, prečo sa oplatí navštíviť Maltu, čo všetko na tomto fascinujúcom ostrove vidieť a ochutnať, a aké praktické informácie si vziať so sebou.

Základné informácie o ostrove Malta

Ostrov Malta je súčasťou maltského súostrovia, ktoré leží v južnej časti Stredozemného mora, približne 90 kilometrov južne od Sicílie. Malta je najväčším ostrovom súostrovia a má rozlohu približne 316 km², čo ju radí medzi menšie európske krajiny. Malta hlavné mesto, Valletta, je jedným z historicky najvýznamnejších miest v Európe a je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Nočný pohľad na hlavné mesto Malty Valletta

Malta má približne 500 000 obyvateľov a oficiálnymi jazykmi sú maltčina a angličtina. Malta letisko, Medzinárodné letisko Malta, je hlavnou vstupnou bránou na ostrov a je ľahko dostupné z väčšiny európskych metropol.

História Malty v skratke

História Malty siaha tisíce rokov do minulosti. Tento malý ostrov zohral kľúčovú úlohu v mnohých historických udalostiach vďaka svojej strategickej polohe medzi Európou, Afrikou a Áziou. Malta bola obývaná už pred viac ako 7 000 rokmi, pričom najstaršie pamiatky na ostrove pochádzajú z obdobia megalitu, ako sú napríklad chrámy Ġgantija na ostrove Gozo.

V stredoveku sa Malta dostala pod vládu viacerých mocností, vrátane Féničanov, Rimanov, Byzantíncov, Arabov a nakoniec Rádu maltézskych rytierov, ktorí zohrali významnú úlohu v histórii ostrova. Počas svojej vlády vybudovali mnoho pevností, vrátane slávnej Valletty. Malta bola strategickým bodom aj počas druhej svetovej vojny, keď bola ostrovom spojeneckých síl proti nemeckým a talianskym vojskám.

Prečo sa oplatí navštíviť Maltu?

Existuje mnoho dôvodov, prečo by ste mali zvážiť návštevu Malty. Po prvé, Malta je ideálnou destináciou pre tých, ktorí hľadajú kombináciu histórie, prírody a relaxu. Ostrov je bohatý na historické pamiatky, a to nielen vo Vallette, ale aj v ostatných častiach ostrova. Staroveké megalitické chrámy, malebné stredoveké uličky a mohutné pevnosti vás prenesú späť v čase.

Navyše, Malta ponúka nádherné pláže a krištáľovo čisté more. Milovníci potápania a šnorchlovania si prídu na svoje, pretože maltské vody sú jednými z najčistejších v Stredomorí. Prírodné zátoky a skalnaté pobrežie ponúkajú ideálne podmienky na objavovanie podmorského sveta.

Jedným z veľkých lákadiel je aj Malta počasie. S viac ako 300 slnečnými dňami v roku je ostrov ideálnou destináciou pre tých, ktorí túžia po slnku a teple, a to aj mimo hlavnej turistickej sezóny.

Kedy je ideálny čas na cestu na Maltu?

Malta má typické stredomorské podnebie s horúcimi letami a miernymi zimami. Ak sa chcete vyhnúť najväčším davom turistov, ideálny čas na návštevu Malty je na jar (apríl až jún) alebo na jeseň (september a október). Počas týchto mesiacov je počasie stále teplé, ale nie príliš horúce, takže môžete pohodlne objavovať pamiatky a užívať si pláže bez preplnených miest.

Leto na Malte je veľmi horúce, teploty sa môžu vyšplhať až na 35 °C, čo môže byť pre niektorých návštevníkov príliš. Zima je na Malte príjemná, teploty sa pohybujú okolo 15 °C, no občas môže prísť daždivé počasie.

Čo všetko Malta ponúka?

Malta ponúka širokú škálu aktivít a atrakcií, od objavovania histórie až po relax na pláži. Medzi hlavné turistické lákadlá patria najmä jej historické pamiatky a prírodné krásy. Ostrov je plný starobylých chrámov a pevností, ktoré rozprávajú príbeh o jeho bohatej minulosti. Okrem hlavného mesta Valletta, ktoré je známe svojou majestátnou architektúrou, by ste nemali vynechať ani mesto Mdina, prezývané „tiché mesto“. Mdina vás očarí úzkymi stredovekými uličkami a pokojnou atmosférou, ktorá vás prenesie do minulosti.

Mdinská brána - hlavná brána do opevneného mesta Mdina na Malte.

Malta síce nie je známa dlhými piesočnými plážami, no ponúka množstvo malebných zátok a miest na plávanie, ako sú Golden Bay, Mellieħa Bay a Għajn Tuffieħa. Tieto zátoky sú ideálnymi miestami na oddych pri mori a pobrežie je vynikajúcou voľbou aj pre milovníkov potápania. Vďaka priezračným vodám a podmorským jaskyniam si tu prídu na svoje všetci, ktorí túžia objavovať fascinujúci podmorský svet.

Ak máte chuť na pokojnú atmosféru a útek od hlavných turistických trás, rozhodne navštívte menší ostrov Gozo, ktorý leží severne od Malty. Gozo je známe svojimi krásnymi plážami, starobylými chrámami a neporušenou prírodou. Tento ostrov je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú pokoj a chcú si užiť autentickú atmosféru tradičného života na Malte.

Ďalším miestom, ktoré stojí za návštevu, je Marsaskala, malebná rybárska dedina na juhovýchode Malty. Marsaskala vás očarí svojím autentickým maltským životným štýlom a ponúka krásne výhľady na more. Je to miesto, kde môžete spoznať tradičnú kultúru a zároveň si vychutnať pokojné prostredie tejto malej rybárskej osady.

Čo na Malte určite nevynechať?

Existuje niekoľko miest, ktoré by mal navštíviť každý turista na Malte. Jedným z nich je Valletta, ktorá je bohatá na historické pamiatky vrátane Konkatedrály sv. Jána a Veľkého majstrovského paláca. Prechádzka mestom vás prenesie do obdobia, keď Malta hrala dôležitú úlohu v stredovekej Európe.

Ďalším nevyhnutným miestom je Mdina, bývalé hlavné mesto Malty, ktoré vás uchváti svojou stredovekou atmosférou. Blue Grotto, systém morských jaskýň na južnom pobreží Malty, je tiež jedným z miest, ktoré by ste nemali vynechať. Plavba okolo týchto jaskýň je nezabudnuteľným zážitkom.

Pre milovníkov prírody a relaxu sú obľúbenými cieľmi pláže Golden Bay a Mellieħa Bay, kde si môžete užiť slnko, more a krásne výhľady.

Zátoka Golden Bay na Malte.

Aké jedlo na Malte ochutnať?

Maltská kuchyňa je silno ovplyvnená stredomorskými chuťami, s dôrazom na čerstvé suroviny, ryby a zeleninu. Jej jedlá často kombinujú stredomorské a arabské vplyvy, čím vytvárajú jedinečnú a pestrú chuťovú paletu. Medzi tradičné maltské jedlá, ktoré by ste si na ostrove určite mali vyskúšať, patrí fenek, králik pripravený na rôzne spôsoby. Toto jedlo je považované za jedno z najtypickejších pre maltskú kuchyňu a králik sa podáva buď pečený, dusený, alebo dokonca v omáčke.

Ďalšou obľúbenou pochúťkou sú pastizzi, malé pečivo plnené ricottou alebo hráškovou kašou, ktoré si miestni radi dávajú ako rýchly snack. Sú ideálne pre tých, ktorí chcú ochutnať niečo ľahké a zároveň typicky maltské. Milovníci rýb by si rozhodne nemali nechať ujsť lampuki, miestnu rybu, ktorá sa podáva najmä na jeseň, často pripravená na grile alebo s omáčkou.

Pastizz-tradičné slané pečivo z Malty

Maltský chlieb, známy ako ftira, je ďalšou lahôdkou, ktorú si môžete vychutnať s olivovým olejom, paradajkami a rôznymi druhmi syra či rýb. Tento chlieb je podobný talianskej focaccie, no má svoj špecifický maltský charakter.

Maltské jedlo je bohaté na výrazné chute a ponúka zaujímavý mix stredomorských a arabských vplyvov. Miestne reštaurácie ponúkajú aj široký výber čerstvých morských plodov a rýb, ktoré sú vždy čerstvé vďaka polohe ostrova v srdci Stredozemného mora.

Aké zaujímavosti o Malte sú známe?

Malta je jednou z najmenších krajín Európy, s rozlohou len 316 km², no napriek tomu ponúka nespočetné množstvo zaujímavostí a aktivít. Ostrov je skutočným pokladom pre milovníkov histórie, pretože Malta je domovom niektorých z najstarších stavieb na svete, vrátane impozantných megalitických chrámov, ktoré pochádzajú z doby približne 3600 rokov pred naším letopočtom.

Hlavné mesto Malty, Valletta, vybudované maltézskymi rytiermi v 16. storočí, je považované za jedno z najlepšie zachovaných opevnených miest na svete. Je to miesto plné historických pokladov, úzkych uličiek a nádherných barokových stavieb, ktoré vás okamžite prenesú do minulosti.

Okrem toho je Malta tiež jazykovým rajom, vďaka svojmu slnečnému počasiu a kvalitným jazykovým školám. Ostrov sa stal jednou z najobľúbenejších destinácií pre štúdium angličtiny, kde študenti z celého sveta spájajú učenie s oddychom pri mori.

Aké praktické informácie sa vám pred cestou na Maltu môžu hodiť?

Pred cestou na Maltu je dobré vedieť niekoľko základných vecí. Mena na Malte je euro, takže nebudete mať problém s výmenou peňazí, ak cestujete z iných európskych krajín. Doprava po ostrove je zabezpečená autobusmi, ktoré sú cenovo dostupné a spoľahlivé. Ak však plánujete preskúmať aj vzdialenejšie časti ostrova alebo sa vydať na Gozo, môže byť užitočné požičať si auto.

Malta letisko sa nachádza len 10 kilometrov od Valetty, takže je ľahko dostupné pre všetkých turistov. Malta počasie je väčšinu roka slnečné, no v zime môže byť trochu daždivé, preto je dobré skontrolovať predpoveď počasia pred vašou cestou.

Malta je malebný ostrov, ktorý ponúka nespočetné množstvo zážitkov – od objavovania historických miest a pamiatok až po relax na pláži a ochutnávanie vynikajúcej kuchyne. Ak hľadáte ideálnu destináciu pre svoju ďalšiu dovolenku, Malta dovolenka môže byť presne to, čo potrebujete. Malta vás určite očarí svojou pohostinnosťou, prírodnými krásami a fascinujúcou históriou.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
5700 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín