Carry on: 5 tipov, ktoré vám uľahčia cestovanie len s príručnou batožinou

Rady a tipy
30. apríla 2024

Cestovanie len s príručnou batožinou ponúka množstvo výhod. S menšou batožinou sa ľahšie manipuluje, vyhnete sa čakaniu na letisku, či hľadaniu svojej batožiny, alebo jej strate. Navyše, minimalistické balenie zabezpečí, že si zbalíte skutočne potrebné veci, bez zbytočného prenášania nepotrebného.
S týmito tipmi sa zbalíte zodpovedne, a efektívne – nielen, že budete mať so sebou všetko dôležité, ale znížite aj stres pred odchodom, a môžete sa tak sústrediť na príjemný zážitok z cesty.

1. Vyberte si vhodnú batožinu

Investujte do odolnej, a pevnej batožiny, dajte však pozor na jej váhu a rozmery. Vyberajte podľa svojich potrieb – zvážte, či vám vyhovuje kufor, batoh s kolieskami, alebo iná alternatíva. Príručná batožina podlieha kontrole, je preto dôležité, aby ste neprekročili limit – preto zvoľte taký kufor, či cestovnú tašku, ktoré sú vhodné na cestovanie s väčšinou leteckých spoločností. Ryanair povoľuje rozmery 55 x 40 x 20 cm, a váhu 10 kg, pričom pri Wizz Air nesmiete prekročiť 50 x 40 x 23 cm pri váhe 10 kg.

2. Plánujte

Vopred si premyslite, aké oblečenie si zbalíte vzhľadom na ročné obdobie, a počasie v krajine, kam sa chystáte vycestovať. Naplánujte si nielen množstvo jednotlivých kúskov, ale aj kompletný outfit na každý deň. Ak zvolíte ľahko kombinovateľné kúsky, môžete ich univerzálne použiť vo viacerých outfitoch, a vyhnete sa tak zbaleniu oblečenia, ktoré nakoniec nevyužijete. 

TIP: Objemné kusy oblečenia či topánok, ako bundy, kabáty, a tenisky, je lepšie mať na sebe, ako v kufri, kde zaberajú viac miesta.

3. Organizujte

Áno, naozaj ich potrebujete – organizéry. Uľahčujú orientáciu v batožine, ľahko si skontrolujete ich obsah bez toho, aby ste museli vybaliť celý kufor. Zvážte, aké rozmery organizérov potrebujete vzhľadom na veľkosť batožiny, a vyberajte ich podľa účelu. Zvlášť tak zbalíte nohavice, tričká, spodnú bielizeň, ale aj topánky, či elektroniku, a jednoducho ich pevne zatvoríte do boxu. Nezabudnite si kozmetiku zabaliť do samostatného vrecka, vhodného na kontrolu, pričom myslite na cestovné balenia, ktorými tiež ušetríte miesto.

4. Myslite na nečakané situácie

Užitočné sú power banky pre prípad, že sa vám počas čakania na let vybije batéria, alebo váš let preložia. Dobrým spôsobom, ako si skrátiť čas na letisku, alebo počas letu, je čítačka kníh, a slúchadlá. Nielenže vás izolujú od okolitého ruchu, ale zároveň vás aj zabavia. Taktiež dôležitá je prázdna fľaša na vodu, ktorú si môžete naplniť hneď po kontrole, alebo vlhčené vreckovky či dezinfekcia na ruky, ak sa ocitnete v núdzi.

5. Chráňte svoje cennosti

Všetky šperky, hodinky, či doklady a potrebné dokumenty si dajte do batožiny, ktorú máte po celý čas pri sebe. Nezabudnite na kópiu dokladov, a to nielen v digitálnej, ale aj vo fyzickej podobe. 


S príručnou batožinou sa môžete naplno sústrediť na zážitky z cestovania, bez stresu a zbytočného času stráveného na letisku. Nielen, že sa zbalíte rýchlejšie, a praktickejšie, ale zároveň využijete každý kúsok, ktorý s vami cestuje.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín