Bezpečnostné triky pre cestovateľov: Ako sa chrániť na cestách?

Rady a tipy
26. marca 2024

Príprava je síce základ, avšak nemyslíme tým iba dôsledné plánovanie cesty, či uistenie sa, že máte zbalené všetky potrebné veci – dôležité je poznať riziká ešte predtým, ako sa na cestu vydáte.

Spravte si prehľad o vašej destinácii

Kým vycestujete, vyhľadajte si čo najviac informácií o krajine, ktorú plánujete navštíviť. Zvyky domácich obyvateľov, prípadne zákony, ktoré vás môžu prekvapiť, ale aj možné nebezpečenstvá vyplývajúce z politickej situácie, sú nápomocné informácie najmä v oblastiach so zvýšeným rizikom nepokojov, či iného nebezpečenstva. Nielen že sa dozviete kultúrne zaujímavosti, či nájdete lokálne podujatia, ale predídete aj prípadným obmedzeniam či protestom.

Udržiavajte kontakt

Informujte rodinu, či priateľov o vašich cestovateľských plánoch, vrátane harmonogramu s konkrétnymi miestami, ktoré chcete navštíviť, a ubytovania, v ktorom zostávate. Pravidelná komunikácia o tom, kde sa nachádzate, v prípade potreby uľahčí zabezpečenie podpory. Taktiež si pribaľte prenosnú nabíjačku na telefón, pre prípad, že nebudete mať prístup k elektrickej sieti.

Dajte si pozor na osobné veci, a zvážte riziká

V prvom rade myslite na cestovné poistenie – nezaskočia vás nečakané situácie, a poistenie ochráni nielen vaše financie, či predmety, ale aj zdravie.
Stratiť doklady, či peňaženku s kreditnou kartou je nočná mora každého cestovateľa. Nehovoriac o ich krádeži. Použite preto bezpečnostnú batožinu, a zaistite, aby sa vaša peňaženka nedala ukradnúť. Dobrou pomôckou je napríklad retiazka, na ktorú ju pripnete – navyše ju tým chránite aj pred stratou. Vyhnite sa noseniu väčšej sumy v hotovosti, a buďte obozretný v dave ľudí. Nezabudnite sa vyhýbať nebezpečným miestam, a situáciám.

Kópia dokladov

Zálohovanie dôležitých dokladov, ako občiansky preukaz, karta poistenca, či cestovný pas, vám pomôže v prípade ich straty, či krádeže – uložte si ich do telefónu, a skopírujte. Papierové kópie nechajte uložené na bezpečnom mieste mimo originálov.

Pripravte si zoznam núdzových kontaktov

Zistenie núdzových kontaktov vopred vám pomôže ľahšie zvládnuť stresovú situáciu, či urýchliť proces podpory. Uložte si číslo na ambasádu či konzulát, miestnu políciu, aj rýchlu zdravotnú pomoc. Taktiež nezabudnite na kontakt na blízku osobu akou je rodič či partner, ale aj na vášho lekára, a poskytovateľa poistenia, ktorý vám môže dodať informácie ako postupovať.

Myslite na váš zdravotný stav, a základnú lekárničku

Hlavnou prioritou cestovania je zachovanie zdravia. Aj v tomto prípade sú informácie základ, preto majte po ruke záznamy o vašom zdravotnom stave – či už v papierovej forme, alebo v telefóne. Dbajte na to, aby bolo zrejmé, aké lieky užívate, akými alergiami trpíte, prípadne akú máte krvnú skupinu. Zbaľte si taktiež základné liečivá pre celú rodinu, ktoré sa vám budú hodiť pri bežných ochoreniach, a vybavenie na ošetrenie drobných poranení. V prípade potreby tak nebudete musieť hľadať najbližšiu lekáreň.

Rešpektujte kultúrnu rozdielnosť danej krajiny – zistite si, kde môžete fotiť, alebo či nepotrebujete špeciálny odev na návštevu pamiatok, prípadne aké pravidlá, či etiketu je potrebné dodržiavať.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín