10 najstarších pamiatok Európy

Objavte novú destináciu
28. marca 2024

Archeologické náleziská, ale aj atraktívne ikonické stavby. Od menej známych neolitických nálezísk, až po chrámové komplexy či opátstva  - pozrite sa na výber desiatich z najstarších pamiatok, ktoré sa nachádzajú v Európe.

Neolitické náleziská Stonehenge a Newgrange

Preslávený monument, pozostávajúci z masívnych kamenných kolosov je opradený mysterióznymi príbehmi. Napriek tomu, že účel nie je istý, odhaduje sa, že Stonehenge v Anglicku (3000 – 2000 pred Kr.) mohol slúžiť nielen na rôzne obradné rituály, ale aj ako astronomická pozorovateľňa, či pohrebisko, keďže sa v okolí našli ľudské pozostatky. Avšak, v Írsku sa nachádza menej známy komplex, mohyla staršia než ikonicky Stonehenge a Egyptské pyramídy. Newgrange (3200 pred Kr.) ukrýva najstaršiu zachovanú priechodnú hrobku v Európe, s priestorom bohato zdobeným symbolmi.

Chrámy na Malte

Malta, ako jeden z najstarších osídlených ostrovov sveta uchováva množstvo významných archeologických pamiatok. Jednými z nich sú aj megalitické chrámy na ostrove Gozo, ktoré zároveň patria medzi najstaršie voľne stojace štruktúry na svete (3600 – 3200 pred Kr.). Na Malte sa taktiež nachádza ďalší starodávny chrámový komplex, Hagar Qim (3600 – 3200 pred Kr.), známy najmä svojou ohromnou kamennou architektúrou a starovekými rituálmi. Tento ostrovný raj sa však môže pochváliť aj chrámami Tarxien (3150 – 2500 pred Kr.), odkazujúcimi na prehistorickú minulosť Malty, zapísanými vo svetovom dedičstve UNESCO.

Partenón, Grécko (5. stor. pred Kr.)

Chrám zasvätený bohyni Aténe, Partenón, je už po stáročia symbolom mesta Atény. Predstavuje klasickú antickú architektúru Grécka. Chrám bol pôvodne zdobený žiarivými farbami, vrátane zlatej, ktoré zvýrazňovali dekoratívne prvky, a veľkoleposť stavby. Partenón slúžil nielen na náboženské obrady, ale usporadúvali sa v ňom aj svetské ceremónie, či festivaly.

Koloseum, Taliansko (80 pred Kr.)

Starodávny amfiteáter večného mesta, je nielen poznávacím znakom Ríma, ale aj súčasťou UNSECO. Koloseum demonštruje ukážku moci, a vplyvu, ale taktiež dôležitosť kultúry v životoch starých Rimanov. Slúžilo na usporadúvanie veľkolepých bitiek, či gladiátorských zápasov, ktorých súčasťou boli aj zvieratá. Odhaduje sa, že počas krutých antických hier zahynulo nielen 500 tisíc ľudí, ale aj viac než milión zvierat. 

Avšak Rím sa pýši ďalším architektonickým skvostom, právom patriacim k najstarším pamiatkam v Európe – Panteónom (126 pred Kr.), pôvodne Rímskym chrámom, dnes slúžiacim ako kostol. Táto výnimočná stavba známa svojou kupolou, je najväčším dómom na svete postaveným z betónu, a bez použitia výstuže.

Pompeje, Taliansko (založené v 6. stor. pred Kr.)

Mesto pochované pod popolom sopky Vezuv ponúka unikátny náhľad do bežného života rímskeho obyvateľstva. Pompeje sú od svojho objavenia v roku 1748 najväčším zachovaným archeologickým komplexom svojho druhu, pričom o ich existencii sme sa dozvedeli náhodou – časti mesta objavili pri výstavbe nového paláca pre Karola III., kráľa Neapolu.

Mešita v Alhambre, Španielsko (9. stor.)

Dychberúci moslimský komplex palácov s opevnením v Grenade demonštruje to najlepšie z Islamskej architektúry. Výnimočné záhrady ponúkajú nevídané výhľady, podporujúce majestátnosť zdobeného palácov, a majestátnosť areálu.

Katedrála Notre Dame, Francúzsko (1163)

Majstrovské dielo francúzskej gotickej architektúry, známe po celom svete, netreba predstavovať. Nielen prepracovaná fasáda katedrály, či detailne spracované rozetové okná zobrazujúce náboženské výjavy, ale aj ohromujúce architektonické prvky interiéru, vrátane jedinečnej rebrovej klenby rozhodne stoja za návštevu. Katedrála bola významnou stavbou už v stredoveku - jej nádvorie slúžilo ako priestor pre exotické zvieratá, ktoré dostávali francúzski králi do daru.

Londýnsky Tower, Anglicko (1066)

Väzenie, svojho času s desivou povesťou, ale aj bývalé sídlo panovníkov, a historický hrad s opevnením, to všetko predstavuje Londýnsky Tower. Stredoveký súbor budov v súčasnosti uchováva Korunovačné klenoty Anglicka, avšak podobne ako Notre Dame, aj podzemie Tower of London bolo domovom rozličných zvierat darovaných monarchom.

Pražský hrad, Česká republika (9. stor.)

Jeden z najväčších hradov sveta, symbolizujúci českú históriu, ponúka prierez viacerých architektonických štýlov, a prvkov – románskych, gotických aj barokových. V našich končinách sú dobre známe aj jedny z najstarších astronomických hodín sveta – Orloj, z roku 1410.

Opátstvo na hore Saint-Michel, Francúzsko

Ostrovná ikona na brehoch Normandie, jedinečné opátstvo, tróniace na vrchole hory Saint-Michel, je právom zapísané v dedičstve UNESCO. V období stredoveku bolo opátstvo centrom pútnikov z celej Európy, podobne ako Santiago de Compostela v Španielsku. Pútnici verili, že cesta na horu sv. Michaela ich priblíži k Bohu, pričom bola cesta často vnímaná ako forma pokánia, či akt oddanosti.

Sledujte nás na Facebook-u

baDAKAtelia na cestách

baDAKAtelia na cestách

Verejná skupina
3200 členov
Pridať sa do skupiny
Nájdite si spolucestujúceho

Cestovná kancelária DAKA realizuje zájazdy do nasledovných krajín